Zasílat nabídky

Tímto uděluji souhlas společnosti Jobs Contact Personal, s.r.o., se sídlem v Brně, Křenová 531/69a, IČ:17181879 se shromážděním, zpracováním a uchováním osobních údajů o mé osobě dle zákona č. 110/2019 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění, za účelem prezentace potenciálním zaměstnavatelům a zprostředkování zaměstnání. Osobními údaji jsou v tomto případě zejména jméno a příjmení, datum a místo narození, bydliště, údaje o vzdělání, praxi, dovednostech apod. záležitostech uvedených v životopisu.

Od webových portálů k LinkedInu? Jak dnes Češi hledají práci

V dnešní rychle se měnící době se s vývojem trhu práce mění i způsoby, jak lidé hledají nové zaměstnání. Společné pro většinu uchazečů je stále hledání práce z pohodlí domova. Zatímco kdysi stačilo zveřejnit inzerát na jednom z pracovních portálů a čekat na záplavu zájemců, dnes tato strategie už zdaleka nefunguje tak spolehlivě.

Foto1

Zeptali jsme se uchazečů

Na našich sociálních sítích jsme realizovali anketu, kde jsme respondentům nabídli několik možností, odkud čerpají pracovní nabídky. Mezi možnosti jsme zařadili pracovní portály, sociální sítě (LinkedIn, Facebook), stránky firem a doporučení od známých. Ankety se zúčastnilo celkem 371 respondentů a výsledky ukazují, jaké kanály jsou v dnešní době nejvíce využívané. Kde tedy uchazeči hledají práci nejčastěji?

Pracovní portály

Pracovní portály jsou stále nejvyužívanější možností – téměř polovina respondentů (48 %) uvedla, že tyto platformy volí při hledání práce. Jejich hlavní výhodou je široká nabídka pracovních míst v dané lokalitě, přehledná struktura a možnost filtrovat inzeráty podle preferencí, jako je požadovaná kvalifikace či mzdové ohodnocení. Pracovní portály jsou ideální pro uchazeče, kteří chtějí rychle prozkoumat různé příležitosti na trhu.

Sociální sítě

Roste význam sociálních sítí, kde hledá práci 26 % účastníků ankety, a to zejména na Facebooku a LinkedInu. Zatímco Facebook je oblíbený pro lokální a méně formální pracovní nabídky, LinkedIn se stává nezbytným nástrojem pro odborníky a kvalifikované pracovníky. LinkedIn nabízí nejen přístup k pracovním nabídkám, ale také možnost vytvářet kontakty s personalisty a manažery, což je velká výhoda při hledání specializovaných pozic.



Aktuálně pro naše klienty obsazujeme:

IT pozice
Vývojáře

Administrátory
Testery

Projektanty
CNC Frézaře

Elektrikáře
Účetní


Osobní doporučení je stále důležité

Jedním z tradičních a osvědčených způsobů hledání práce je doporučení od známých. Tato metoda má své nezpochybnitelné výhody – kandidát se často dozví o firemní kultuře, pracovním prostředí a dalších detailech ještě předtím, než vůbec odešle svůj životopis. Navíc zaměstnavatelé často důvěřují doporučením od svých stávajících zaměstnanců, kteří mají zájem přivést do týmu někoho, kdo bude zapadat nejen profesně, ale i osobnostně. Zatímco v roce 2019 na doporučení dalo 11 % respondentů, v roce 2024 vidíme nárůst na 16 %.

Stránky firem - kariéra

Z výsledků ankety vyplývá, že 11 % uchazečů dává přednost přímému vyhledávání na stránkách firem. To znamená, že aktivní správa sekce „Kariéra“ na firemních webech a pravidelná aktualizace pracovních nabídek zvyšuje nejen šance na nalezení ideálního kandidáta, ale také pomáhá udržovat pozitivní pověst firmy a zájem uchazečů.

Srovnání let 2019 a 2024

Když jsme podobnou anketu prováděli v roce 2019, pořadí metod se nezměnilo, ale procentuální rozložení odpovědí ano. Využívání pracovních portálů postupně klesá, zatímco sociální sítě a doporučení od známých zaznamenaly nárůst. Tento vývoj odráží rostoucí vliv sociálních sítí, které stále více pronikají do všech oblastí života, včetně hledání zaměstnání. Je však třeba uvést, že anketa byla zveřejněna právě na sociálních sítích, což mohlo výsledky mírně ovlivnit.

Foto2

Závěrem

Z výsledků je zřejmé, že pro nábor zaměstnanců je pro firmy klíčové kombinovat různé kanály, kde své nabídky práce zveřejňují, aby oslovily co nejširší okruh uchazečů. Pravidelná aktualizace pracovních nabídek na firemních stránkách nejen zvyšuje šance na nalezení ideálního kandidáta, ale také pomáhá udržovat pozitivní pověst firmy a zájem uchazečů.


Jsme Jobs Contact, Váš efektivní partner v náboru

Hoří již obsazení určité pozice? Nebo je opravdu specifická? Obraťte se na nás! Napište na email: konzultace@jobscontact.cz nebo nám zavolejte na tel.: +420 602 642 915.

Jsme efektivním partnerem pro řadu pozic v jednotlivých oblastech - Divize ICT a elektro, Divize výroba engeneering a Divize management, obchod, finance.
Rádi s Vámi probereme konkrétní situaci a navrhneme řešení. Základní služby, které nabízíme: Recruitment a Executive search, Předvýběr nebo forma Personálního marketingu.


bar-logo